Sienisalaatti on joulun klassikkoherkku, jonka voit valmistaa vaivattomasti tuoreista herkkusienistä. Yleensä sienisalaatti tehdään suolasienistä, esim. rouskuista, jotka keitettynä säilötään lasipurkkiin karkean suolan kanssa. Tuoreista herkkusienistä tehty sienisalaatti on helppo tehdä, sillä sieniä ei välttämättä tarvitse erikseen suolata. Maku on täyteläinen ja suutuntuma kiva. Jos pidät kirpeämmästä mausta, valmista pikkelöity sienisalaatti. Maidottoman version saat tekemällä vegaanisen version.
Paloittele herkkusienet ja keitä runsaassa vedessä 5-10 minuuttia kunnes sienet pehmenevät. Valuta sienet ja purista ulos ylimääräinen neste. Lado desinfioituun purkkiin vuorotellen suolaa ja herkkusieniä niin, että päällä ja pohjalla on suolaa. Painele sienet purkkiin ja aseta niiden päälle paino. Säilytä kylmässä.
Jos teet sienisalaatin heti, ei sieniä ole pakko suolata vaan voit käyttää ne suoraan keittämisen jälkeen.
Jos käytät suolattuja sieniä huuhdo ne huolellisesti ennen sienisalaatin sekoittamista. Hienonna sienet ja sipuli ja vatkaa kerma. Sekoita kaikki aineet ja mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.
400 g Champ herkkusieniä
1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
2 valkosipulinkynttä
1 oksa rosmariinia
1/2 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa, mustapippuria
Puolita ja paista herkkusienet. Sekoita etikka, sokeri ja vesi niin, että sokeri sulaa. Lisää herkkusienet liemeen ja anna marinoitua yön yli. Valuta sienet ja hienonna sienet, valkosipulinkynnet ja rosmariini. Sekoita kaikki aineet ja mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Sienisalaatin resepti on helposti muokattavissa erilaisiksi versioiksi esimerkiksi yrttiä vaihtamalla.
400 g Champ herkkusieniä
40 g karkeaa merisuolaa (jos haluat suolata sienet)
1/2 sipuli
1/2 dl vegaanista majoneesia
1/2 tl etikkaa
ripaus suolaa
suolaa, mustapippuria
Paloittele herkkusienet ja keitä runsaassa vedessä 5-10 minuuttia kunnes sienet pehmenevät. Valuta sienet ja purista ulos ylimääräinen neste. Lado desinfioituun purkkiin vuorotellen suolaa ja herkkusieniä niin, että päällä ja pohjalla on suolaa. Painele sienet purkkiin ja aseta niiden päälle paino. Säilytä kylmässä.
Jos teet sienisalaatin heti, ei sieniä ole pakko suolata vaan voit käyttää ne suoraan keittämisen jälkeen.
Jos käytät suolattuja sieniä huuhdo ne huolellisesti ennen sienisalaatin sekoittamista. Hienonna sienet ja sipuli. Sekoita kaikki aineet ja mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Vegaaninen sienisalaatti istuu joulupöytään normaalin sienisalaatin tavoin, eikä suurin osa juhlijoista huomaa edes huomaa eroa.
VINKIT TUOREIDEN HERKKUSIENIEN KÄYTTÖÖN
✨ Putsaa herkkusienet kevyesti talouspaperilla tai pullasudilla, vältä pesemistä
✨ Tuoreista herkkusienistä irtoaa paistettaessa vähemmän nestettä kuin metsäsienistä
✨ Mausta herkkusienet tuoreella salvialla, rosmariinilla, timjamilla tai ruohosipulilla
✨ Jos teet sienisalaatin heti, ei sieniä ole pakko suolata vaan voit käyttää ne suoraan keittämisen jälkeen.
✨ Lisää kevyesti paistettuja herkkusieniviipaleita vihreän salaatin joukkoon