Mitä eroa on valkoisella ja ruskealla herkkusienellä?
Ruskeissa herkkusienissä on suurempi kuiva-ainepitoisuus, joten ne menettävät vähemmän painostaan ruoanlaitossa. Ruskeat herkkusienet ovat kiinteempiä ja pysyvät paistettaessa paremmin koossa kuin valkoinen herkkusieni.
Mitä champblend-ajatus tarkoittaa?
Champblend-ajatuksen avulla voit korvata lihan osuutta ruuassa herkkusienillä. Puolet vähemmän lihaa, saman verran lisää herkkusieniä ja tuplasti enemmän makua. Testaa ja ihastu resepteihin, jotka löytyvät Lähiruokaamaalta.fi
Pitääkö herkkusienet pestä?
Suomalaisia viljeltyjä herkkusieniä ei tarvitse pestä. Pienet turpeen palat voi pyyhkäistä pois talouspaperilla tai pullasudilla.
Voiko herkkusieniä käyttää, jos lakkiosa on auennut ja heltat näkyvät?
Vanhetessaan herkkusienen heltat aukeavat ja niiden väri tummuu, mutta sienet ovat tällöin maukkaimmillaan.
Miten herkkusienet poimitaan?
Champ herkkusienet poimitaan käsin suoraan kuluttajapakkauksiin. Poimijat valitsevat vain parhaat yksilöt, jotta laatu pysyy tasaisena ympäri vuoden.
Poiminnan jälkeen herkkusienet pikajäähdytetään, jonka jälkeen rasiat punnitaan ja tarkastetaan pakkaamossa.
Mistä materiaalista herkkusienien rasia on tehty?
Herkkusienien sininen muovirasia on rPET materiaalia eli valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä vesipulloja. Rasian ja kannen voit lajitella muovijätteisiin.
Miten kauan sieniä on viljelty?
Luonnonsieniä on käytetty ruoaksi ihmiskunnan alkuajoista lähtien. Ruokasienten viljelyn arvioidaan alkaneen Kiinassa 600-luvulla, Suomessa herkkusienien viljely on aloitettu 1990-luvun alussa. Mykora Oy on Suomen suurin herkkusienien tuottaja.
Mitä herkkusienien käytetylle kasvualustalle tapahtuu?
Kasvualustasta saadaan kolme satoa, jonka jälkeen kasvualusta menee maanparannusaineeksi takaisin pellolle.
Mistä Champ-sienet on tehty?
Champ-sienet ovat 100%:sti Suomessa viljeltyjä kotimaisin raaka-ainein. Kasvualustassa käytetään lähialueiden peltojen rukiin ja vehnän olkia, suomalaista broilerin lantaa, kipsiä ja vettä.
Miten herkkusienet säilyvät parhaiten kotikeittiössä?
Herkkusienet tulisi säilyttää +2 - +6 asteen lämpötilassa. Sienet säilyvät parhaiten omissa pakkausrasioissaan, mikä suojaa kolhuilta ja suurilta ilmavirtauksilta. Sienet kuivuvat nopeasti liian lämpimässä ja vetoisessa paikassa.
Mitkä yrtit sopivat herkkusienien maustamiseen?
Sieniruokia täydentämään sopivat erinomaisesti persilja, kirveli, rakuunaa, rosmariini, timjami, meirami ja oregano. Sopivasti hapokkuutta sieniruoalle antavat sitruunamehu, viini tai viinietikka.
Sopivatko herkkusienet vegaaneille?
Herkkusienet sopivat hyvin vegaaniseen ruokavalioon, varsinkin suuret portobellot ovat erittäin täyttäviä.
Mikä on umami?
Umami on yksi ihmisen aistimista perusmauista makean, happaman, karvaan ja suolaisen lisäksi. Yleisesti umamin kuvaillaan tuovan ruoalle hyvän maun ja japaninkielinen termi viittaakin ruokahalua herättävään makuun. Keinotekoisesti umamin makua lisätään ruokiin natriumglutamaattina, mutta luonnollisia umamin lähteitä ovat muun muassa tomaatit, soijakastike, punainen liha ja erilaiset sienet.
Champin kasvatetut sienet ovat varsinaisia umami-pommeja. Kasvatetuissa sienissä on vähemmän kosteutta kuin metsäsienissä, joten niiden voimakas umamin maku nousee paremmin esille. Sienten umamipitoisuus ei myöskään kärsi kuumentamisesta, päinvastoin kypsentäessä ja nesteen haihtuessa sienten umamipitoisuus eli herkullinen maku vain korostuu.
Mitkä ovat valkoisen herkkusienen makuparit?
Vaalea herkkusieni on todellinen maku- ja aromipakkaus joka sopii tuoreena erinomaisesti raakana nautittavaksi ”sashimin/carpaccion” tyyliin, maustekastikkeen kera tai lukuisiin eri kypsennettyihin ruokiin tuoden lihaisaa tekstuuria ja tyylikkään maanläheistä, pyöreän ja täyteläisen umaamipitoista makua.
MAKUPARIT (laatinut Sami Tallberg)
- Voi, ruskistettu voi
- Soijakastike
- Pähkinät ja siemenet – lähtökohtaisesti kaikki, mutta erityisesti hasselpähkinä ja seesaminsiemenet
- Timjami, valkosipuli, laakerinlehti, persilja, rakuuna, kirveli ja ruohosipuli
- Peruna ja bataatti
- Kotimainen tofu
- Kesäkurpitsa
- Palsternakka ja juuriselleri
- Hauki, kuha ja siika
- Ankka, kalkkuna, kana (eettisesti kasvatettu)
- Parmesaani, emmental juustot
- Etikat yleisesti
- Punaviini, valkoviini ja kuohuviinit samppanjoita myöten
Mitkä ovat ruskean herkkusienen makuparit?
Ruskea herkkusieni on maku- ja tekstuuriominaisuuksiltaan yhtä upea kuin vaalea herkkusieni mutta lisänä on vielä valloittavan kaunis, pähkinänruskea väri.
MAKUPARIT (laatinut Sami Tallberg)
- Voi, ruskistettu voi
- Oliiviöljy, pähkinäöljyt
- Hanhenrasva
- Soijakastike
- Pähkinät ja siemenet – lähtökohtaisesti kaikki, mutta erityisesti cashewpähkinä ja manteli
- Timjami, valkosipuli, laakerinlehti, persilja, rakuuna, kirveli ja ruohosipuli
- Perunat
- Lakritsijuuri, kallioimarre,
- Kotimainen tofu
- Kesäkurpitsa
- Ruusukaali, savojinkaali, lehjtikaali, valkokaali
- Lanttu, nauris, palsternakka, juuriselleri
- Ankka, kalkkuna, kana (eettisesti kasvatettu)
- Parmesaani, emmental juustot, vuohenmaitojuustot
- Etikat yleisesti
- Punaviini, valkoviini ja kuohuviinit samppanjoita myöten
- Kuohukerma, hapankerma
- Pippurit