Talven maistuvimmat sienipiirakat

piirakka

Talvi etenee jo vauhdilla, ja illat pimenevät yhä aikaisemmin. Pimeneviä iltoja voi piristää erilaisilla kausivaloilla, kynttilöillä ja tietenkin hyvällä ruoalla. Piirakat ovat herkullinen ja nopea ruoka, joita voi helposti muunnella mieluisilla täytteillä, esimerkiksi satokauden raaka-aineilla.

Sienet ovat täydellinen lisä piirakoihin, ja niiden ansiosta piirakka pitää kylläisenä pidempään. Ne tuovat piirakoihin myös umamista makua, joka rikastuttaa ruoan kokonaisaromia. Olemme keränneet alle suosikkipiirakkareseptejämme, joihin voit käyttää Champin herkkusieniä tuomaan hyvää makua.

Sipulipiirakka herkkusienillä

  • 500 g lehtitaikinaa
  • 200 g Champ valkoinen herkkusieni
  • 250 g Champ portobello
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 punasipuli
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria myllystä
  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl raastettua parmesaania
  • 100 g ricottaa
  • 2 rkl pestoa
  • nippu tuoretta lehtipersiljaa

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 200ºC asteeseen.
  2. Viipaloi herkkusienet.
  3. Kuori ja suikaloi punasipuli.
  4. Paista sienet ja sipuli pannulla tilkassa oliiviöljyä, kunnes sipuli pehmenee.
  5. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  6. Sekoita tuorejuusto, ruohosipuli, kananmuna ja parmesaani keskenään.
  7. Kaulitse taikina ja nosta se piirakkavuokaan, myös reunoille asti.
  8. Levitä tuorejuustoseos pohjalle ja lisää herkkusienitäyte päälle.
  9. Paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia.
  10. Nostele lusikalla pieniä ricotta kekoja piirakan päälle. Viimeistele pestolla ja tuoreella lehtipersiljalla.

Juustoinen herkkusieniperunapiirakka

  • 3 jauhoista perunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 200 g raastettua cheddaria
  • 200 g Champ herkkusieniä
  • 200 g lehtikaalia
  • 1 tl suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • muskottipähkinää
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa, mustapippuria

Valmistusohjeet:

  1. Kuori ja keitä perunat.
  2. Tee keitetyistä perunoista muusia ja lisää joukkoon vehnäjauhot, 50 g sulatettua voita ja puolet juustoraasteesta.
  3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Esipaista piirakkapohjaa 10 minuuttia 225 asteisessa uunissa.
  4. Viipaloi sienet ja revi lehtikaali pienemmäksi.
  5. Hauduta revitty lehtikaali voissa pannulla suolan sekä hienonnetun valkosipulinkynnen kanssa ja mausta muskottipähkinällä.
  6. Sekoita kananmunat sekä kuohukerma keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Kaada muna-kermamassa esikypsennetyn piirakan päälle, levitä viipaloidut herkkusienet päälle ja lisää lopuksi vielä haudutettu lehtikaali herkkusienten päälle.
  8. Paista perunapiirakka uunin alatasolla 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Sienipiirakka ja simppeli salaatti balsamivinegretillä

piirakka

  • 200 g Champ herkkusieniä
  • 1 paprika
  • 2 sipulia
  • 1 pkt valmista piirakkataikinaa
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kuohu- tai ruokakermaa
  • 1 1/2 dl juustoraastetta
  • suolaa, pippuria
  • Salaatti:
  • 1 pussi Vihreä Keiju jääsalaattia
  • 100 g salaattisiemensekoitus
  • Balsamivinegretti:
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 tl dijon-sinappia
  • 3 tl hunajaa
  • 5 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria

Valmistusohjeet:

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paahda paprikan puolikkaita, kunnes kuori on täysin mustunut (n. 20 min).
  2. Paista siivutetut herkkusienet pannussa. Nosta sienet sivuun ja karamellisoi sipulia pannulla matalalla lämmöllä 20–30 min.
  3. Tiputa uunin lämpötila 200 asteeseen. Laita kuumat paprikat kulhoon kelmun alle ja anna jäähtyä.
  4. Poista jäähtyneistä paprikoista kuori ja leikkaa siivuiksi.
  5. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  6. Nostele päälle paprikasiivut, sipuli ja herkkusienet.
  7. Sekoita kananmuna, kerma sekä juustoraaste ja kaada päälle. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Paista 200 asteisen uunin alatasolla n. 30 min.
  9. Paahda siemensekoitusta kuumalla kuivalla pannulla, kunnes siemenet ottavat väriä.
  10. Hienonna valkosipuli ja sekoita sinappi, hunaja, balsamiviinietikka ja valkosipulisilppu. Lorota sekaan oliiviöljy koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  11. Asettele lautaselle jääsalaattia, ripottele päälle paahdettua siemensekoitusta ja kruunaa annos balsamivinegretillä. Nauti sienipiirakan kanssa.