Helppoa arkiruokaa

risotto

Valmista helppoa ja nopeaa arkiruokaa herkkusienistä. Olemme koonneet valmiiksi viisi herkullista reseptiä helpottamaan arjen ruoanlaittoa.

Herkkusienistä saat täyttävän aterian ja niitä voit käyttää mihin ruokaan tahansa. Ne ovat maultaan mietoja ja helppo valmistaa. Herkkusienet ovat varsinaisia umamipommeja, jonka vuoksi ne sopivat kaikkien ruokien joukkoon. Umami on viides makuaisti, joka antaa maun syvyyden ruualle. Yleisesti umamin kuvaillaan tuovan ruoalle hyvän maun ja japaninkielinen termi viittaakin ruokahalua herättävään makuun. Kasvatetuissa sienissä on vähemmän kosteutta kuin metsäsienissä, joten niiden voimakas umamin maku nousee paremmin esille.

Löydä uusia ideoita arjen kokkailuun – katso viisi helppoa ja herkullista reseptiä!

 

SIENIRISOTTO

Täyteläinen sienirisotto on täydellistä sielunruokaa vuodenajasta riippumatta. Parmesaani ja sitruuna antavat sienille hyvää lisämakua ja valmistus on helppoa, kunhan muistaa malttaa odotella riisin kypsymistä.

200 g Champ herkkusieniä (ruskeita tai valkoisia)
20 g voita
1 sipuli
3 dl risottoriisiä
10 dl kuumaa kasvislientä
1 tl raastettua sitruunan kuorta
50 g parmesaania raastettuna
ripaus mustapippuria
1 rkl hienonnettua ruohosipulia

Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa isolla pannulla tai kattilassa. Lisää sienet ja riisi ja jatka paistamista muutama minuutti.
Lisää kattilaan kasvislientä kauhalla pienissä erissä ja toista sama, kunnes neste on kokonaan imeytynyt riisiin. Välillä seosta sekoittaen.
Huuhtele ja kuivaa sitruuna. Raasta sitruunan kuori ja parmesaani kypsän risoton joukkoon. Mausta pippurilla. Annostele lautaselle ja koristele ruohosipulilla.

Vinkki: Sienirisottoon voit valita mieleisiäsi Champ herkkusieniä. Halutessasi voit lisätä myös tilkan valkoviiniä valmistuksen alkuvaiheissa, nopeasti kiehauttaen.


KINKKUKIUSAUS

Joka kodin kestosuosikki kinkkukiusaus saa uutta makua ja ilmettä herkkusieniviipaleista. Saunapalvikinkku ja savujuusto antavat herkullista aromia kiusaukseen.

100 g Champ herkkusieniä
200 g saunapalvikinkkua
1 kg  peruna-sipulisekoitusta
2 rkl tuoretta yrttiä esim. persilja/timjami
suolaa
mustapippuria
4 dl kuohukermaa
1 dl raastettua savujuustoa

Viipaloi herkkusienet ja suikaloi saunapalvikinkkuLisää ne vuokaan peruna-sipulisekoituksen joukkoon ja sekoita.
Mausta hienonnetuilla yrteillä sekä suolalla ja pippurilla.
Kaada päälle kuohukerma ja raastettu savujuusto.
Kypsennä kinkkukiusaus uunissa 200 asteessa 4560 minuuttia.


BROILERI-PASTAKEITTO

Broileri-pastakeitto on upean makuinen ruoka, joka valmistuu nopeasti. Mikäli haluat valmistaa keiton jo hyvissä ajoin valmiiksi, voit valmistaa keiton pastaa vaille valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Lisää pasta ennen tarjoilua kiehuvaan liemeen ja kypsennä noin 8 minuuttia.

2 rkl öljyä
400 g broilerin filesuikaleita
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipaprika
1 iso sipuli
1 paprika
200 g Champ ruskeita herkkusieniä
1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
70 g tomaattipyreetä
3 dl makaronia
200 g sulatejuustoa
1 ruukku persiljaa

Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerinfileesuikaleet kauttaaltaan.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, chilipaprika, sipuli ja paprika. Viipaloi herkkusienet.
Lisää ainekset kattilaan ja kääntele, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot, tomaattipyree ja makaronit.
Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Lisää vielä sulatejuusto ja keitä kunnes makaroni on kypsää.
Silppua valmiin keiton joukkoon runsaasti persiljaa.


PASTAVUOKA

Helppo pastavuoka syntyy nopeasti uunissa. Kuullotetut herkkusienet ja juurekset lisätään esikeitetyn pastan kanssa uunivuokaan ja gratinoidaan Koskenlaskija-sulatejuustokastikkeen kanssa.
250 g täysjyväpastaa (esim. penne)
2 punasipulia
2 rkl Vihreäkeiju rosmariinia
3 rkl öljyä
1 palsternakka
3 porkkanaa
Juustokastike:
4 dl ruokakermaa
250 g Koskenlaskija-sulatejuustoa
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu
ripaus mustapippuria

Kypsennä pasta napakaksi suolalla maustetussa vedessä ja siivilöi.
Hienonna punasipuli, herkkusienet sekä rosmariini ja kuullota öljyssä pannulla. Kuutioi juurekset pieneksi ja lisää joukkoon. Hauduta hetki.
Kuumenna ruokakerma kattilassa, lisää joukkoon sulatejuusto. Mausta kastike suolalla, sitruunamehulla ja mustapippurilla.
Sekoita uunivuoassa pasta ja haudutetut kasvikset. Lisää pinnalle juustokastike ja gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


LIHAMUREKE

Mehukas lihamureke valmistuu helposti ja sen kaveriksi sopii perunamuusi.

200 g Champ herkkusieniä (ruskeita tai valkoisia)
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja
1 dl kermaa
2 rkl Worcestershire-kastiketta
2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna esim. persiljaa ja oreganoa
1 tl suolaa
mustapippuria

Pilko herkkusienet sekä sipuli pieneksi ja kuullota niitä hetki öljyssä pannulla.
Sekoita sienet, sipuli, jauheliha, kananmuna, korppujauhot, kerma, Worcesterchire, hienonnetut yrtit, suola ja mustapippuri massaksi.
Muotoile massasta mureke vuokaan tai pellille leivinpaperille.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.