• Tai suodata kategorian mukaan

Sienisalaatti on kaikkien herkkua

Perinteinen sienisalaatti valmistuu helposti ja sopii mihin tahansa ruokapöytään lisukkeeksi. Sienisalaatti syntyy muutamista raaka-aineista, mutta on sitäkin herkullisempaa!

Alkuruokana tai pääruokana

Sienisalaatti on herkullinen ja ravitseva ruokalaji, joka sopii erinomaisesti niin alkuruoaksi kuin pääruoaksikin. Se on myös helppo valmistaa ja sen raaka-aineet ovat yleensä helposti saatavilla. Sienisalaattiin käytetään yleensä erilaisia sieniä, kuten herkkusieniä, kantarelleja, tatteja ja suppilovahveroita. Sienet kannattaa ensin puhdistaa ja pilkkoa pieniksi paloiksi.

Kastikkeessa on sienisalaatin ydin

Seuraavaksi valmistetaan salaatin kastike. Kastikkeen voi tehdä esimerkiksi oliiviöljystä, viinietikasta, sinapista ja hunajasta. Kastikkeen tulee olla tarpeeksi hapokas ja makea, jotta se maustaa sienet kunnolla. Kun sienet on pilkottu ja kastike valmistettu, ne sekoitetaan keskenään. Salaatin annetaan marinoitua kylmässä ennen tarjoilua. Tämä antaa sienille mahdollisuuden imeä itseensä kastikkeen makua ja pehmentyä hieman.

Lisää kasviksia sienien lisäksi

Sienisalaattia voi myös varioida monella tavalla. Voit esimerkiksi lisätä salaattiin muita kasviksia, kuten paprikaa, kurkkua tai tomaattia, tai lisätä siihen esimerkiksi paistettua pekonia tai paistettua kananrintaa. Myös erilaiset yrtit, kuten persilja tai korianteri, antavat sienisalaatille lisää makua ja raikkautta.

Sieni on hyvä proteiininlähde

Sienisalaatin terveellisyys riippuu paljon siitä, mitä sieniä ja muita raaka-aineita salaattiin lisätään. Sienet ovat kuitenkin ravitsevia ja sisältävät runsaasti esimerkiksi kuitua, proteiinia, B-vitamiineja sekä seleeniä, joka on tärkeä antioksidantti. Sienet ovat myös hyvä proteiinin lähde erityisesti kasvissyöjille ja vegaaneille.

Vanhanajan sienisalaatti

Sienisalaatti on helppo valmistaa myös herkkusienistä. Suolaaminen vie oman aikansa, mutta takaa perinteisen sienisalaatin maun. Jos haluat helpottaa valmistusta, voit vain keittää sienet ja suolata salaatin vähän reilummin oman makusi mukaan.

Ainekset

6 annosta
400 g Champ herkkusieniä
40 g karkeaa merisuolaa
1/2 sipuli
1/2 dl kermaa
1/2 dl smetanaa
1/2 tl etikkaa
suolaa, mustapippuria

Valmistusohjeet

20 min
  1. Paloittele herkkusienet ja keitä runsaassa vedessä 5-10 minuuttia kunnes sienet pehmenevät.
  2. Valuta sienet ja purista ulos ylimääräinen neste.
  3. Lado desinfioituun purkkiin vuorotellen suolaa ja herkkusieniä niin, että päällä ja pohjalla on suolaa.
  4. Painele sienet purkkiin ja aseta niiden päälle paino. Säilytä kylmässä.
  5. Jos teet sienisalaatin heti, ei sieniä ole pakko suolata vaan voit käyttää ne suoraan keittämisen jälkeen (jäähdytä sienet).
  6. Jos käytät suolattuja sieniä huuhdo ne huolellisesti ennen sienisalaatin sekoittamista.
  7. Hienonna sienet ja sipuli ja vatkaa kerma.
  8. Sekoita kaikki aineet ja mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.