• Tai suodata kategorian mukaan

Sienipiirakka on klassinen suomalainen juhla- ja kahvipöydän herkku

Helppo ja herkullinen sienipiirakka maistuu kaikille

Nauti herkullisesta sienipiirakasta ympäri vuoden. Champ-sienistä valmistat helposti maukkaita piiraita niin arkeen kuin juhlaan. Sienipiirakan valmistus on helppoa ja voit aina muokata piirakan täytettä omien mieltymystesi mukaan. Olet sitten kokenut kokki tai aloittelija, sienipiirakka on aina varma valinta. Kokeile rohkeasti erilaisia variaatioita ja löydä oma suosikkiyhdistelmäsi!

Helppo sienipiirakka

Tämä helppo sienipiirakka valmistuu vaivattomasti herkkusienistä. Täytteenä voit käyttää valkoisia ja ruskeita herkkusieniä tai herkullisia portobelloja. Lisämakua piirakkaan antaa tuore persilja.

Ainekset

8 annosta
Pohja:
100 g voita tai margariinia
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
1/2 dl hienonnettua persiljaa
Täyte:
100 g Champ herkkusieniä
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kermaa
2 munaa
150 g juustoraastetta
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl hienonnettua persiljaa
8 kpl kirsikka- tai luumutomaatteja

Valmistusohjeet

60 min
  1. Laita huoneenlämpöinen voi tai margariini kulhoon.
  2. Mittaa joukkoon suola ja vehnäjauhot. Nypi ainekset keskenään.
  3. Lisää vesi ja hienonnettu persilja.
  4. Sekoita vain sen verran että ainekset sekoittuvat.
  5. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun, halkaisijaltaan 22 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
  6. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  7. Paloittele herkkusienet kuutioiksi.
  8. Hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli.
  9. Kuumenna öljy pannulla. Lisää ainekset ja kääntele hetki.
  10. Levitä seos esipaistetun piirasvuoan päälle.
  11. Sekoita kerma, munat ja juustoraaste keskenään. Lisää joukkoon suola, mustapippuria ja persiljaa.
  12. Kaada seos täytteiden päälle.
  13. Puolita kirsikkatomaatit ja laita ne pinnalle ympyrän muotoon.
  14. Kypsennä piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on hyytynyt ja kauniin värinen.

Sienipiirakka on klassinen suomalainen juhla- ja kahvipöydän herkku

Helppo ja herkullinen sienipiirakka maistuu monille

Nauti herkullisesta sienipiirakasta ympäri vuoden. Champ-herkkusienistä valmistat helposti maukkaita piiraita niin arkeen kuin juhlaan. Sienipiirakan valmistus on helppoa ja voit aina muokata piirakan täytettä omien mieltymystesi mukaan. Olet sitten kokenut kokki tai aloittelija, sienipiirakka on aina varma valinta. Kokeile rohkeasti erilaisia variaatioita ja löydä oma suosikkiyhdistelmäsi!

Sienipiirakka on suosittu ja muuntuu moneksi

Sienipiirakka on suolainen piirakka, jonka täytteenä käytetään eri sieniä. Se on suosittu ruokalaji ympäri maailmaa, ja sen monipuolisuus tekee siitä erinomaisen valinnan niin arkeen kuin juhlaankin. Sienipiirakkaa voidaan tarjoilla lämpimänä pääruokana, salaatin kera tai osana buffetpöytää. Se on myös kätevä ja maistuva eväs retkille tai piknikille.

Pohja ja perusainesosat

Sienipiirakan pohjana käytetään usein murotaikinaa, mutta myös lehtitaikina tai jopa perunapohja ovat mahdollisia. Täytteessä sienet yhdistyvät yleensä muihin aineksiin, kuten sipuliin, juustoon, kermaan, kananmunaan ja erilaisiin mausteisiin. Sienten valinta vaikuttaa merkittävästi piirakan makuun. Esimerkiksi metsäsienet tuovat piirakkaan voimakkaan ja aromikkaan maun, kun taas miedommat viljellyt sienet, kuten herkkusienet, sopivat hyvin monenlaisiin yhdistelmiin.

Täytteen muunneltavuus

Sienipiirakan suosion salaisuus piilee sen muunneltavuudessa. Täytteeseen voidaan lisätä lähes mitä tahansa kasviksia, lihaa tai kalaa oman maun ja saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Yrtit, kuten timjami, persilja ja ruohosipuli, tuovat täytteeseen raikkautta ja syvyyttä. Juustona voidaan käyttää esimerkiksi emmentalia, cheddaria tai fetaa.

Sienipiirakka eri tilanteisiin

Sienipiirakka onkin oiva tapa hyödyntää sesongin sieniä ja luoda maukas ja täyttävä ateria. Olipa kyseessä nopea arkiruoka tai juhlallisempi tarjoilu, sienipiirakka on aina varma valinta. Sen helppous valmistaa ja monipuolisuus muunnella tekevät siitä ajattoman klassikon ruokapöydissä.

Vaaleat ja ruskeat herkkusienet sekä portobellot sienipiirakassa

Sienipiirakkaan sopivat erinomaisesti miedon makuiset valkoiset tai hieman aromikkaammat ruskeat herkkusienet. Ne tuovat piirakkaan mehevän rakenteen ja täyteläisen perusmaun, joka toimii hyvin erilaisten mausteiden ja muiden täytteiden kanssa. Portobellot, jotka ovat täysikasvuisia ruskeita herkkusieniä, puolestaan tuovat piirakkaan vieläkin syvemmän ja “lihaisamman” maun sekä tukevamman suutuntuman.