HERKKUSIENIKEITTO -talven pakkasiin

Lämmin keitto talvipakkasilla – onko parempaa tapaa lämmittää sekä kehoa ja mieltä? Suomalaisena ruoantuottajana halusimme luoda uusia maistuvia makuja jokaiselle tuttuun sienikeittoon. Tuloksena syntyi makuhermoja hiveleviä keittoja, joista varmasti löytyy jokaiselle oma suosikkinsa.

 

KERMAINEN HERKKUSIENIKEITTO

Rapea leivänmuru antaa kermaiselle herkkusienelle rakennetta ja nostaa sen uudelle tasolle. Keittoon sopivat hyvin myös muut sienet, esimerkiksi Champin ruskeat herkkusienet tai portobello. Tarjoile sienikeitto paahdettujen leivänmurujen kera.

kermainen herkkusienikeitto

400 g Champ valkoisia herkkusieniä
1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 purjo (ainoastaan vaalea osa)
2 valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
2 rkl voita, laktoositonta
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä
7 dl kuohukermaa, laktoositon
suolaa, mustapippuria

Paahdettu leivänmuru
2 dl kuivunutta vaaleaa leipää tai pankojauhoja
½ rkl rypsiöljyä
4 Vihreäkeijun timjamin oksaa
suolaa

Viipaloi herkkusienet ja kuullota niitä öljyssä pannulla. Pilko joukkoon sipuli, purjo sekä valkosipuli ja jatka kuullottamista. Kaada valkoviini sienten joukkoon ja keitä niin kauan kunnes viini on haihtunut kokonaan. Lisää voi sekä vehnäjauhot ja anna jauhojen kypsyä hetki. Lisää kasvisliemi ja keitä kasaan. Kaada joukkoon kuohukerma, keitä hetki kasaan ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Aja kuivahtanut vaalea leipä monitoimikoneella tai pilko veitsellä pieneksi muruksi. Paahda öljyssä pannulla rapeaksi hienonnetun timjamin kanssa ja mausta suolalla. Koristele sienikeitto maustetulla ja paahdetulla leivänmurulla.

 

SAMETTINEN HERKKUSIENIKEITTO

Samettinen herkkusienikeitto on täydellinen alkuruoka, mutta toimii rikkaan ja täyteläisen makunsa vuoksi myös pääruokana. Kuivatut sienet tuovat tähän vegaaniseen keittoon suutuntumaa ja tryffeliöljy viimeistelee ylellisen maun.

herkkusienikeitto

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
400 g Champ herkkusieniä
1 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä (vegaaninen)
2 dl soijakermaa
1 rkl vaaleaa misotahnaa
1 rkl soijakastiketta
suolaa
mustapippuria

Pinnalle: kuivattuja sieniä, lehtipersiljaa, tryffeliöljyä

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota oliiviöljyssä kattilassa. Lisää pilkotut herkkusienet pannulle ja jatka kuullottamista. Suurusta vehnäjauhoilla. Lisää joukkoon kasvisliemi sekä valkoviini ja keitä kasaan niin, että vähintään 2/3 nesteestä on jäljellä. Kaada joukkoon soijakerma, vaalea misotahna ja soijakastike. Lämmitä keitto ja aja sauvasekoittimella sileäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jaa sienikeitto lautasille ja koristele kuivatuilla sienillä, lehtipersiljalla ja tryffeliöljyllä.

 

SIENIKEITTO KOOKOKSELLA JA CURRYLLA

Champin sienet taipuvat luontevasti myös itämaiseen ruokaan. Tämä mausteinen sienikeitto herättää makunystyrät eloon tulisen ja makean yhdistelmällä.

Sienikeitto kookoksella ja currylla annosteltuna erikokoisiin kuppeihin harmaan liinan päällä

300 g Champ herkkusieniä
2 pak choita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
sentin pala inkivääriä
2 rkl keltaista currytahnaa
2 rkl rypsiöljyä
5 dl kasvislientä
1 lime
1 rkl ruokosokeria
1 rkl gluteenitonta soijakastiketta
5 dl kookosmaitoa
tuoretta korianteria koristeluun

Viipaloi 100 g herkkusieniä ja paista öljyssä pannulla molemmin puolin niin, että niihin tulee rapea pinta. Paista samalla pannulla pilkottu pak choi ja ota sivuun. Kuullota kattilassa hienonnettu sipuli, valkosipulinkynsi ja raastettu inkivääri. Lisää loput viipaloidut herkkusienet sekä currytahna ja jatka kuullottamista. Kaada joukkoon kasvisliemi ja keitä vähän kasaan. Mausta limen mehulla, ruokosokerilla ja soijakastikkeella. Lisää lopuksi kattilaan kookosmaito ja lämmitä, mutta älä kiehauta. Kaada currykeitto annoskulhoihin, lisää rapeat sienet sekä paistettu pak choi keiton päälle ja koristele revityllä korianterilla.