BLOGI -Venner vierailu Champin sienimöllä

Venner auttaa suomalaista vähävaraista lapsiperhettä ravitsevan ruoan avulla. Champ suomalaisena ruoantuottajana haluaa kantaa vastuuta terveellisen ruoan puolesta ja tukee vaikeassa tilanteessa olevia suomalaisia lapsiperheitä. Vennerin toiminta on konkreettista apua sitä tarvitseville. Venner -ruokakasseilla autetaan hädän hetkellä, mutta tehdään myös pysyvästi hyvää. Korona-ajan myötä ruokakassipalvelusta tuli tarpeellisempi kuin koskaan ja yhteystyö Vennerin kanssa on ollut toimiva ratkaisu avun perille saamiseksi.

 

BLOGI -VENNER VIERAILU CHAMP HERKKUSIENIMÖLLÄ

Herkkusieni taitaa olla meille kaikille se tutuin ja turvallisin sieni, jota käytämme kotikeittiön kokkailuissa. Tunnettuuden ja helppokäyttöisyyden lisäksi herkkusienet ovat myös terveellinen ja ilmastoystävällinen raaka-aine. Onneksemme maukkaita ja tuoreita herkkusieniä onkin saatavilla ympäri vuoden – ja täysin kotimaisina.

KATSO VIDEOLTA CHAMP ESITTELY

Venner

Tiedätkö missä Pohjoismaiden johtava valkoisten herkkusienten tuottaja siis sijaitseekaan? No Satakunnan Kiukaisissa, tietenkin!

Arvokas kumppanimme Mykora Oy viljelee suuren osan ruokakaupoissamme myydyistä herkkusienistä, brändinään meille kaikille tuttu Champ. Pääsimme tutustumaan heidän vaikuttavaan, ja ennen kaikkea vastuulliseen toimintaansa aikaisemmin syksyllä. Herkullisia Champ-herkkusieniä kasvaa 16:ssa kasvihuoneessa ympäri vuoden, vuosittaisena sienisatonaan vaikuttavat yli 1,5 miljoonaa kiloa! Herkkusienistä huolehtii noin 75 henkilöä ympäri vuoden, ja jokainen sieni poimitaan käsin suoraan rasioihin, jotta kolhuille herkkä sieni säilyy laadukkaana läpi ketjun, ilman kemikaaleja!

Herkkusienet ovatkin todellista lähiruokaa, joiden kasvatuksella pyritään myös huomioimaan myös kiertotalouden aspektit. Mykora valmistaa itse sienen olkipohjaisen kasvualustan kotimaisista raaka-aineistam ja sienirihmasto lisätään kasvualustaan, jonka jälkeen se siirretään kasvuhuoneeseen. Sieltä sato kerätään pari viikkoa myöhemmin käsin. Yksi kasvualusta antaa kolme satoa, jonka jälkeen alustaa käytetään lähialueiden peltojen maaparannusaineena. Näin kiertotalous toteutuu tässäkin osassa tuotantoa. Huomionarvoista on myös, että kasvatuksessa ei käytetä kasvisuojeluaineita, ja herkkusienet voi vaan pyyhkäistä puhtaaksi ennen kokkailua!

MAKUA JA RAVINTEITA

Umami-rikkaat herkkusienet tuovat herkullisen maun lisäksi muun muassa proteiinia, kuituja sekä kivennäis- ja hivenaineita ruoka-annoksiin. Herkkusieniä on saatavilla sekä ruskeana, että vaaleampana. Vaikka herkkusienet helposti mielletään grilliruokien aateliksi, niin on hyvä pitää mielessä, että niistä valmistuu nopeasti ja helposti useita erilaisia ruokia. Ne maistuvat erinomaisille esimerkiksi paistettuna, kastikkeissa, keitoissa, lisukkeina, padoissa, pastoissa ja salaateissa – vaikka missä siis! Kurkkaa ohjeita vaikka Vennerin Keittiöstä, tai suoraan Champin sivuilta.

Viljeltyjä sieniä ei tarvitse pestä ennen käyttöä, ne voi helposti vain pyyhkiä tai harjata kevyesti puhtaaksi. Champ-herkkusieniä voi nauttia raakana tai kypsänä omien makumieltymysten mukaan. Sienet kannattaa myös hyödyntää kokonaan, jalasta hattuun, jolloin vältämme turhan hävikin syntymistä. Säilytä sienet jääkaapissa, sillä lämpimässä ja vetoisessa tilassa ne kuivuvat helposti. Muista säilyttää sienet pakkausrasiassaan, sillä se suojaa niitä ilmavirtauksilta ja kolhuilta.

Champ kannustaa myös omalta osaltaan kokeilemaan uusia makuja ja lisäämään kasviksia arkiruokailuun: Vähemmän lihaa + enemmän sieniä = parempaa makua #champblend

Champblend idean avulla voimme korvata lihan osuutta ruoissa suomalaisilla Champ herkkusienillä. Tarkoittanee puolet vähemmän lihaa, saman verran lisää herkkusieniä ja tuplasti enemmän makua!

Kiitos Mykora ja Champ-herkkusienet kun olette mukana rakentamassa ravitsevampaa ja parempaa tulevaisuutta kaikille Vennerin joukoissa!

– Tuulia Järvinen, Venner

Venner Tuulia Järvinen ruskeat herkkusienet sienten poiminta Venner Tuulia

NÄIN VOIT AUTTAA

Voit ostaa Venner-ruokalaatikon tai sen osan vähävaraiselle perheelle toimitettavaksi. Voit myös tilata itsellesi tuotteita. Katso lisää osoitteesta www.venner.fi

Venner toimii pääosin pääkaupunkiseudulla ja Turussa, mutta tänä vuonna Vennerin ruokalaatikoita on toimitettu jo 12 paikkakunnalle – upein tuloksin. Venner tekee yhteistyötä mm. Hope ry:n, Ensi- ja turvakotien liiton sekä Itlan kanssa.

 

KOKEMUKSIA AVUN SAANEILTA PERHEILTÄ

Jopa 80% niistä perheistä, ketkä eivät jo syöneet hyvin terveellisesti, kertoivat että ruokakassi on vaikuttanut ruokailutottumuksiin ja lisännyt muun muassa kasvisten määrää arjessa. Tämä on erittäin tärkeää, sillä ravitseva ruoka auttaa jaksamaan haastavassa elämäntilanteessa💛
Kyselyyn vastasi yli 800 perhettä, jotka ovat vastaanottaneet yhden tai kaksi Venner -ruokakassia. Suomessa jo ennen koronaa arvioitiin olevan jopa 120 000 köyhää lasta, ja terveyserot ovat Suomessa – hieman ehkä yllättäen – länsimaiden jyrkimpiä.

Venner palaute

Nämä helpot ja ravitsevat reseptit on tehty yhteistyössä VENNERin kanssa

HERKKUSIENI KVINOA

Herkkusieni kvinoatto

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
200 g Champ herkkusieniä
2 rkl neitsytoliiviöljyä
3 dl kvinoaa
1/2 pss cashewpähkinöitä
1/2 sitruuna
 suolaa ja mustapippuria
  1. Kiehauta kattilassa vesi ja liemikuutiot.
  2. Pyyhi ja viipaloi sienet. Aloita paistamalla ne öljyssä pannulla miedolla lämmöllä, kunnes sienet ovat pehmenneet ja saaneet väriä. Siirrä ne toiseen astiaan odottamaan. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulit sekä porkkanat.
  3. Lisää pannulle öljyä, sipulit ja porkkanat. Huuhtele kvinoa tiheässä siivilässä. Lisää se pannulle ja kuullota hetki.
  4. Lisää kasvislientä pannulle vähän kerrallaan. Hauduta keskilämmöllä välillä sekoittaen niin, että kasvisliemi imeytyy kvinoaan. Lisää uusi annos kasvislientä vasta, kun neste on imeytynyt kvinoaan. Tämä vie yhteensä noin 15–20 minuuttia mutta on hyvin vaivatonta!
  5. Kun neste on imeytynyt, sekoita mukaan sienet, pähkinät sekä sitruunan mehua. Tarjoile sitruunanviipaleiden kanssa.
  6. Tarkista kypsyys ja maku, lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Herkuttele!

LAPSET MUKAAN: Anna lasten putsata sienet, ja paloitella mikäli lapsi osaa käyttää veistä. Lapsi voi lisätä kasvisliemen pannulle ja sekoitella. Myös sienten, pähkinöiden ja sitruunan lisääminen onnistuu pieniltäkin lapsilta.

UUNIMUNAKAS

Champ herkkusieni uunimunakas

200 g Champ herkkusieniä
3 kynttä valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
8 kpl kananmunia
1 pieni punasipuli
100 g tomaatteja
0,5 tl mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Putsaa herkkusienet liinalla, ja viipaloi. Hienonna valkosipulit, ja freesaa niitä hetki pannulla öljyssä. Lisää viipaloidut sienet, ja ruskista.
Viipaloi tomaatit sekä punasipuli.
Raasta halloumi, ja riko kananmunat kulhoon. Vispaa tasaiseksi.
Leivinpaperoi uunivuoka (tai öljyä) ja kaada seos vuokaan. Lisää mukaan herkkusienipaistos sekä muut viipaloidut täytteet. Paista n. 30 minuutin ajan, tai kunnes munakas on hyytynyt.

LAPSET MUKAAN: Kananmunien rikkominen on kiehtovaa monille lapsille, vaikka voinkin olla hieman sottaista. Anna lasten sekoittaa, sekä myös viipaloida ja raastaa iästä riippuen – valvonnassasi, tietenkin! Pienet lapset voivat “vahtia” ruokaa uunissa, ja isommat kattaa pöydän sekä valmistaa salaatin munakkaan seuraksi.

HERKKUSIENIWOK

herkullinen herkkusieniwok Champ herkkusienistä

1 kpl sipulia
2 kynttä valkosipulia
200 g Champ herkkusieniä
4 rkl oliiviöljyä
1 kpl palsternakkaa
1/4 valkokaalista
1 kpl kasvisliemikuutio
0,5 dl vettä
1,5 dl kookosmaitoa
3 rkl sitruunan mehua
Lisuke:
4 dl kvinoa (keitä valmiiksi 2 dl seuraavan päivän aterialle)
2 rkl Vihreäkeiju persiljaa
2 rkl oliiviöljyä

Aloita valmistamalla kvinoa: huuhtele jyvät tiheässä siivilässä, ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuori palsternakka, ja tee siitä tikkuja. Hienonna kaali mahdollisimman ohueksi (esimerkiksi juustohöylällä). Pyyhi sienet puhtaiksi ja siivuta ne.
Lisää pannulle öljyä, ja paista sipuleita sekä herkkusieniä muutamia minuutteja miedohkolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat läpikuultavia ja sienet saaneet väriä. Lisää sitten mukaan muut kasvikset, ja anna paistua hetki välillä sekoitellen.
Kun kvinoa on valmista, mausta se suolalla, ja hienonna sekaan tuoretta yrttiä sekä halutessasi mausteita.
Lisää sitten paistokseen mukaan kookosmaito, vesi sekä kasvisliemikuutio. Anna kuution sulaa ja sekoita hyvin! Purista mukaan sitruunan mehua maun mukaan (1-3 rkl), lisää tarvittaessa suolaa sekä halutessasi muita suositeltuja mausteita.
Tarjoile yritti-kvinoan kanssa ja lisämausta tarvittaessa.

Lapset voivat valvotusti, hieman iästä riippuen, hienontaa raaka-aineita, ja sipulin kuoriminen sopii jo ihan pienillekin! Yrttien repimien hienommaksi sopii kaikille, samoin kuin annosten sekoittelu ja raaka-aineiden lisääminen pannulle.